“Aangenaam, ik ben Joost Belinfante…

IK WIL DAT DIE KRANKZINNIGE HEKSENJACHT OP EEN ONSCHULDIGE PLANT EINDELIJK EENS OPHOUDT!

"Toen ik het nummer Nederwiet schreef, had ik een grote tuin met planten erin die meer dan manshoog werden”, vertelt Joost. “Dat was een bos waar ik doorheen kon lopen. Ik had nogal mijn best gedaan om te leren hoe dat moest en nou leek het mij nuttig om die kennis te verspreiden onder mensen die het ook zouden willen kweken. Dat was een reden om het reggaenummer te schrijven.”

Joost gebruikt cannabis naar eigen zeggen recreatief en ook creatief. Hij rookt zo'n drie pijpjes per dag, met een verdamper als hulpmiddel. Meestal om half drie 's middags een pijpje en dan na het eten een haaltje en rond halfnegen 's avonds inhaleert hij zijn laatste dagelijkse pijpje. Hij voelt zich er zichtbaar wel bij. Zijn vrouw gebruikt eveneens cannabis; zijn kinderen niet.

Hij maakte kennis met cannabis rond zijn 17e, op de boot naar Engeland. “Op die boot waren jongens met hasjiesj en die wilden dat niet meenemen naar Engeland, dus dat moest op. Nou, of wij mee gingen roken. Tja, en toen ben ik verliefd geworden op marihuana: ik vond het zó lekker! En nog steeds!”

“Met cannabis wordt mijn mind wat losser en komen ideeën wat gemakkelijker binnen. Ik heb ook gauw last van lamlendigheid, dat ik nergens toe kan komen of dat ik maar tegen iets aan zit te hangen dat ik moet gaan doen en ik kom er niet toe.. En als ik dan wat cannabis gebruik, dan krijg ik discipline, dan heb ik iets van 'Yes, we gaan er tegen aan, we gaan het DOEN!' “.

“Je hebt wel mensen die paranoia worden van cannabis”, weet Joost. “Nou, dat merk je dan wel, het gaat ook weer over als het effect weer wegtrekt. Verder denk ik dat juist het verbod op cannabis veel paranoia veroorzaakt.”

Ruim de helft van de rechters, advocaten, officieren van justitie en politiemensen in Nederland danken volgens Joost hun baan aan het verbod op cannabis, dus is het moeilijk om dat verbod te doorbreken. Terwijl het verbod erg slecht is voor de maatschappij en veel geld kost.

Zijn advies luidt dan ook: “De ideale toestand voor een drugsbeleid zou zijn: GEEN DRUGSBELEID! En dat betekent dat het verbouwen van cannabis als hetzelfde zou moeten worden beschouwd als het verbouwen van mais of van madeliefjes! Het is gewoon een plantje en als iemand dat wil gebruiken, laat hem dat lekker gebruiken.”

JOOST BELINFANTE


Multi-instrumentalist Joost Belinfante (70), ruim 52 jaar wietgenieter en -propagandist, kwam begin 1980 bij Doe Maar terecht, eerst als invalbassist en na de komst van Henny Vrienten als gastmuzikant op trombone en percussie (1978-1984). Hij schreef en zong ondermeer het reggae-nummer 'Nederwiet', dat binnen de kortste keren uitgroeide tot een heuse klassieker. Hij zette daarmee onze Hollandse Trots in één keer ondubbelzinnig op de kaart.

In 2009 zong hij het nummer als gast bij de reggaeband Lowbudgetarians op het Cannabis Bevrijdingsfestival. En in 2016 op Pinkpop en maar liefst drie keer in het de Ziggo Dome met Doe Maar. Het bleek nog totaal relevant

BONUS

“Aangenaam, ik ben Daphne Riupassa...”

CANNABIS MOET GELEGALISEERD WORDEN, WANT HET IS EEN GENÉÉSMIDDEL WAAR HEEL VEEL MENSEN BAAT BIJ HEBBEN!

“Voor mij is thc-wietolie de laatste strohalm omdat het de kwaliteit van mijn leven zo enorm verbetert!”, zegt Daphne overtuigd. “Ik durf niet te hopen op genezing, maar als ik zie hoe ik nu ben en hoe ik me voel.. Ik kan veel meer dan voor ik wietolie gebruikte. Ik heb zelfs het gevoel dat ik mezelf weer heb teruggevonden, ik herken weer wie ik ben. Ik kan zelfs weer werken, ik heb weer energie en ik kan weer meer bewegen."

Ze bezocht coffeeshops en sprak heel veel mensen over medicinaal gebruik van cannabis. Ze is actief op diverse facebook-groepen om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten en interviewde diverse mensen omdat ze er inmiddels van overtuigd is dat cannabis het nieuwe volksmedicijn kan worden. ALS er goed mee om wordt gegaan.

“Je moet niet vergeten dat je met THC niet kunt adverteren in het openbaar want dan wordt degene die het verstrekt opgepakt. Dus alles (de handel, red.) gebeurt via privéberichtjes, etcetera. Je moet gewoon ondergronds gaan voor dat spul. Dat is toch bezopen! Het zou toch gewoon een legaal geneesmiddel moeten zijn.

Het mooiste zou zijn als je oncologen, politici, wetenschappers, onderzoekers en patiënten samen kunt brengen en met elkaar kunt kijken hoe we daarin verder kunnen.

Ik ondervind de positieve effecten van cannabis zelf en hoor en zie het bij andere mensen. En daarom is het zo ontzettend belangrijk dat het spul gewoon toegankelijk is en dat je een goede kwaliteit kan krijgen tegen betaalbare prijzen. En dat er ook controle is op de kwaliteit en dat het gewoon beschikbaar wordt gemaakt.

Iedereen die ik spreek is positief. Echt iedereen! Er zijn mensen met kanker, zoals ik. Er zijn mensen met ADHD, met artritis/artrose, er zijn mensen met fibromyalgie, hartkwalen, met slaapproblemen, met PTSS. Je kan het niet bedenken. Iedereen heeft er baat bij!

Mensen slapen beter en worden relaxter. Pijnklachten verminderen - het is een wonder!

Ik leef niet alleen langer, maar ik WIL ook weer leven, ik voel dat ik ook weer KAN leven omdat de wietolie me fysieke en psychische kracht geeft. Op de een of andere manier is het net alsof ik een betere versie van mezelf ben dan voor ik ziek werd. Heel bijzonder!

Het zou gewoon een legaal geneesmiddel moeten zijn. Want er zijn veel te veel mensen afhankelijk van. Het gaat om mensenlevens!”

Daphne Riupassa


Multitalent Daphne Riupassa (57) begeleidt al vele jaren bedrijven en organisaties op het gebied van creatief ondernemerschap. Zes jaar geleden werd bij haar een ongeneeslijke vorm van kanker geconstateerd.

Na een zware operatie en diverse behandelingen besloot ze begin 2016 wietolie te gaan proberen. Sindsdien is ze gestopt met alle behandelingen en supplementen. Het gaat niet alleen veel beter met haar, ze zet zich inmiddels vol overgave in voor legalisering van medicinaal gebruik van cannabis

BONUS

“Aangenaam, ik ben Martijn Oosterhuis...”

LEGALISEER CANNABIS! WANT IK WIL WETEN WAT ERIN ZIT..

Na 20 jaar gestopt te zijn met blowen, rookt Martijn tegenwoordig zo nu en dan weer een jointje.

“Als ik een show doe en er zitten 1000 mensen in de zaal, dan heb ik soms zo veel adrenaline dat ik 's nachts niet kan slapen. Dat zet ik in 1 keer uit met een joint, dus dat is zeer welkom”.

Cannabis helpt hem ook om 'niks te doen zonder zich te vervelen' en dat vindt hij heerlijk in onze jachtige 24/7 maatschappij waarin alles draait om actie, social media en presteren.

Hij vermoedt dat cannabis nog illegaal is omdat de overheid daar voordeel bij heeft. Cannabistoeristen brengen bijvoorbeeld veel geld in het laatje. Daarnaast zegt hij: ”Als het legaal is, dan hebben veel recherche- en opsporingsmedewerkers geen baan meer, dus er zijn belangen die ervoor zorgen dat het niet legaal wordt.”

Hij denkt dat cannabis niet geschikt is voor iedereen of voor elk moment. “Als je blowt om een pijnlijke ervaring te vergeten, of om jezelf te verliezen, dan is het een heel slecht middel, negatief. Maar als je het doet als aanvulling, om te ont-stressen, samen met je vrienden bijvoorbeeld, dan is het net als een goed glas wijn: lekker relaxed.”

Martijn is fervent voorstander van regulering. “Als cannabis gereguleerd is en daarmee geaccepteerd, dan is het veel minder spannend voor bijvoorbeeld jongeren om er vroeg mee te beginnen”, zegt hij. “Iets wat niet mag is natuurlijk altijd sexy. Als het mag dan is die extra kick ervan af”.

Regulering impliceert per definitie goede voorlichting en dat is essentieel volgens Martijn. Vroeger was cannabis veel minder sterk dan tegenwoordig en als men niet weet dat men extreem sterke wiet rookt, bestaat een risico van psychoses.

“Vroeger rookte je een jointje rookte met 5% THC”, zegt hij hierover. “Nu word het -in het illegale circuit- zo bizar gekweekt, gekloond en geprocessed dat er in een gram wiet wel 28% THC kan zitten dus dat is meer dan 5 keer zo veel.”

Vandaar een laatste advies van Martijn: “Doe rustig aan, geniet ervan en pas op!”

Martijn Oosterhuis


Martijn Oosterhuis is cabaretier en stand-upcomedian. In 2004 was hij één van de eerste lama's in het televisieprogramma De Lama's van BNN. Hij kreeg hiervoor een nominatie voor de Gouden Televizier-Ring 2004.

Hij was eveneens columnist voor Penthouse, schreef voor VPRO’s Waskracht en verscheen in meerdere programma’s als gast.

Hij treedt nog regelmatig op en leert studenten in Eindhoven de fijne kneepjes van het vak.'.
 

BONUS

“Aangenaam, ik ben Bart Hissink...”

VOOR MIJ IS CANNABIS EEN VERADEMING!

Mede door zijn opvoeding en achtergrond -Bart groeide op in Drenthe en woont in Twente- was cannabisgebruik bepaald not done in zijn jeugd. Blowen, dat deden ze in Amsterdam en zeker niet op het platteland.

Sinds Bart gehandicapt is, en na tevergeefs diverse medicijnen en therapieën te hebben geprobeerd, blijkt cannabis echter een onverwacht ideaal medicijn. Hij gebruikt nu ongeveer 2 gram per dag.

“Als je brein geblesseerd is, dan ben je jezelf niet meer”, zegt Bart. “Door cannabis ga je andere delen van je hersenen aanspreken waardoor ik weer een stukje van mezelf terug heb gevonden. Als ik blow, heb ik veel minder 'kermis in mijn hoofd'. Mijn spieren ontspannen eindelijk en de zenuwpijn wordt een stuk draaglijker. Voor mij is cannabis een absolute verademing. Sinds ik dat heb ontdekt, denk ik weer in mogelijkheden in plaats van in problemen”.

Daarom wil Bart -hij is inmiddels ambassadeur van patiëntenvereniging Hersenletsel.nl - een lans breken voor legalisering van een plant die heilzaam kan zijn voor de vele duizenden lotgenoten met NAH in Nederland.

De medicinale werking van cannabis is nog maar bij weinig mensen bekend omdat er zo'n taboe op rust. “Het wordt zelfs bij de eerstelijns zorg niet aangedragen, daar moeten mensen zelf achter komen”, zegt de sympathieke Twentenaar verbaasd. “Ik hoop dat taboe een beetje te kunnen doorbreken en dit medicijn voor iedereen toegankelijk te maken”.

Het beleid moet dringend op de schop. “Het gedoogbeleid maakt mij tot een crimineel, en dat ben ik niet. Ik ben gehandicapt. Hier wil ik graag een oplossing voor vinden. En die heb ik in de vorm van Cannabis, maar het mag niet van de overheid. Welk recht heeft zij om mij dit te ontnemen?”

“Mensen weten zelf heus wel wat goed voor ze is, maar cannabisgebruik wordt door de overheid aan banden gelegd. De staat bepaalt welk pilletje je moet eten, welk drankje je mag drinken, kortom wat goed voor je is. Dit wil ik zelf kunnen bepalen en ik wil dat lotgenoten dat ook kunnen doen”.

“Of je Cannabis nu gebruikt voor je gezondheid of voor je plezier: Dat kunnen we zelf wel regelen!”

Bart Hissink


Bart Hissink liep als navigator -tijdens een rally in België in 2009- Niet Aangeboren Hersenletsel op. Hierdoor kwam er een abrupt einde aan zijn carrière, onder andere als TV-presentator van Veronica`s populaire autoprogramma 'De Grote Beurt'. 
 

BONUS

“Aangenaam, ik ben Eddy Terstall...”

LEGALISEER CANNABIS EN LAAT DAT SAMENGAAN MET GOEDE VOORLICHTING!

Hij groeide op in een Amsterdams hippiemilieu waar blowen heel gewoon was. Door zijn opvoeding werd hij op een vanzelfsprekende manier voorgelicht over de voor- en nadelen van cannabisgebruik en over het verschil tussen hard en soft drugs. En over de paralellen die bestaan met alcoholgebruik: Matig gebruik is OK, maar overdaad schaadt altijd..

Hij blowt nog maar een paar keer per week, liefst na tien uur 's avonds. “Op een gegeven moment word je wat ouder en ga je vanzelf meer afgemeten gebruiken”, zegt Eddy desgevraagd.

“Als ik cannabis vergelijk met alcohol -qua gedragspatroon- dan word je daar wat milder van. Je krijgt niet zo dat monomane. Je gaat je iets meer dingen afvragen in plaats van dat je dingen denkt beter meent te weten, zoals met alcohol, dat veel gevaarlijker is dan cannabis.”

Het huidige beleid zorgt ervoor dat cannabisgebruik in de criminele sfeer (taboesfeer) wordt getrokken, en dat is erg jammer volgens de sympathieke filmmaker. Hij pleit dan ook voor legalisering als solide basis voor een goede en verantwoorde voorlichting.

“Als je verantwoord omgaat met cannabis, dan kun je daar een gezond leven mee leiden”, zegt Eddy, als ervaringsdeskundige.

“Maar het blijft een roesmiddel, net als het alom geaccepteerde alcohol. Goede voorlichting is belangrijk. Haal het uit de taboesfeer!”.

Eddy Terstall


Eddy Terstall is filmmaker/regisseur en bekend van films als Rent a Friend (2000), Simon (2004) en Vox Populi (2008). Momenteel legt hij de laatste hand aan een nieuw filmdrama met als titel Railmovie. 

BONUS

“Aangenaam, ik ben Michael Schaap...”

STOP MET DE HYPOCRISIE!

"De Nederlandse staat dwingt mij om cannabis te kopen bij handelaren die het illegaal van criminelen kopen”, zegt Michael. “Deze mensen zijn crimineel omdat de overheid dat zo bepaald heeft”.

En dat is onacceptabel hypocriet volgens Michael. Waarom? Omdat de overheid minstens 400 miljoen euro belastinggeld overhoudt aan de door haarzelf als 'crimineel' gebrandmerkte cannabis.

Conservatief en oubollig denken, met name door de huidige minister van Justitie, Ivo Opstelten, houdt het huidige hypocriete gedoogbeleid nog in stand.

Dit kromme beleid van de overheid zorgt ervoor dat er -helaas- nog steeds een criminogeen -met misdaad geassocieerd- luchtje hangt rond cannabis en haar gebruikers. Dat kan ervoor zorgen dat cannabisgebruikers liever niet aan de grote klok hangen dat ze cannabis gebruiken. Weliswaar begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook hypocriet.

Michael pleit ervoor om bonafide telers, zoals Doede de Jong, die met liefde voor de plant biologisch verantwoorde wiet teelt, legaal te laten opereren. Goed voor de consument, die gecontroleerde wiet kan kopen van goede kwaliteit EN voor de overheid, die er nog goed aan kan verdienen ook. Een overduidelijke win-win-situatie!

“Als legalisering in de VS en Urugay kan, waarom kan het dan hier niet?”

Door mee te doen aan de campagne doorbreekt Michael dit taboe op canabisgebruik – en daarmee zijn eigen hypocrisie. Wellicht een stimulans voor andere BN-ers om ook hun stem te laten horen via onze campagne.

Michael Schaap


Michael Schaap is documentairemaker, programmamaker en regisseur. én een uiterst tevreden cannabisgebruiker.

Bekend werd hij in 2009 met zijn documentaire 'De Viagraman'. In 2013 en 2014 maakte hij twee series van 'De Hokjesman', waarin hij op een antropologische zoektocht ging naar de diverse subculturen die Nederland rijk is. Ook volgend jaar kunnen we wederom een serie van hem tegemoet zien.

BONUS

“Aangenaam, ik ben Doede de Jong...”

STOP MET DE HYPOCRISIE!

"Het is geen oorlog tegen de planten maar tegen de genieters hiervan. Als je een ander willekeurig kruid gaat verkopen en de teelt daarvan verbiedt, krijg je exact dezelfde problemen. Criminaliteit heeft niets met de plant op zich te maken maar alles met het respectloze verbod.

De gevolgen van dit schijnheilige beleid zijn desastreus. Er wordt gestolen, geroofd, gemoord, troep gefabriceerd en brandgevaar gecreëerd. Allemaal omdat de overheid categorisch weigert de teelt fatsoenlijk te regelen, terwijl ze die met haar beleid ook nog eens zelf uitlokt. Ondertussen worden de consument en de kweker geofferd op het altaar van de hypocrisie."

Doede de Jong


Doede de Jong, 'de bekendste wietkweker van Nederland', strijdt al decennia voor legalisering.

In april 2014 werd hij veroordeeld tot een ontnemingsvordering die hem failliet en dakloos kan maken.

Doede is initiatiefnemer van de campagne 'Cannabis? Aangenaam!'.

BONUS