Cannabis info en weetjes

WAT IS WIET?

Wiet bestaat uit de gedroogde toppen van de vrouwelijke cannabisplant. Er zijn drie basistypen cannabis. Sativa, de tropische variant, komt oorspronkelijk uit de gebieden rond de evenaar. Indica groeit van oudsher verder van de evenaar, onder meer in India, Afghanistan en Nepal. De derde variant, bevat nauwelijks thc en wordt gekweekt vanwege de sterke vezels. De wietsoorten in de coffeeshop zijn kruisingen van Indica en Sativa planten. Beide varianten hebben hun specifieke eigenschappen: Indica-dominante kruisingen leveren doorgaans een meer stonede roes op, Sativa-dominante kruisingen produceren een meer 'high' effect.

WAT IS HASJ?

Hasj bestaat uit de samengeperste harskliertjes en de hars van de cannabisplant, dat wordt verkregen door geoogste planten te zeven. Hasj is dus een concentraat, dat per definitie sterker is dan onbewerkte cannabis. Behalve de kwaliteit van de gebruikte planten bepaalt ook de methode van zeven de smaak en potentie van het eindproduct. Hasj is nog steeds vooral een buitenlandse aangelegenheid, al zijn moderne, in Nederland geproduceerde hasjconcentraten als Ice-o-lator aan een opmars bezig. Vroeger waren Turkije en Libanon ('Rooie Lieb') belangrijke productielanden, tegenwoordig komt het leeuwendeel van de in Nederland verkochte hasj uit Marokko. Soortnamen verwijzen vaak naar land of regio van herkomst. Zwarte hasjsoorten als Afghaan, Nepal en Kashmir worden niet gezeefd, maar gewreven. Als de planten in volle bloei staan wordt de plakkerige hars met de hand afgewreven en tot bolletjes en later grotere plakken hasj gekneed. Buitenlandse hasj bevat in de regel een (veel) hoger gehalte cbd (cannabidiol) dan moderne wietsoorten.

WAT IS BLOWEN?

Blowen is het roken van cannabis. In Europa wordt wiet of hasj bijna altijd vermengd met tabak; in de VS rookt men cannabis doorgaans puur, al of niet met een (water)pijp of Vaporizer. Puur roken is aanzienlijk minder schadelijk dan de combinatie met tabak. Op de ranking van drugs naar schadelijkheid van het RIVM staat tabak op de vierde plaats en cannabis op plaats elf.

WAT IS EEN JOINT?

De joint is in Nederland de populairste manier om te blowen: cannabis en tabak worden in een lang vloeitje gerold. Aan het uiteinde wordt een filter, van een opgerold stukje karton, geschoven; zo kan de joint tot het laatste stukje worden opgerookt. Etymologisch stamt het woord waarschijnlijk af van het Franse 'joindre': samenvoegen. Andere benamingen voor een joint: stickie, djonko, pretsigaret, pitoe, blunt, blow, reefer, spliff.

WAT IS THC?

Δ9Tetrahydrocannabinol, kortweg thc, is de bekendste psychoactieve stof in cannabis, maar zeker niet de enige; er zijn meer dan tachtig verschillende cannabinoïden bekend. De onderlinge samenhang tussen de verschillende cannabinoïden en andere werkzame stoffen in de plant, zoals terpenen, bepaalt het effect op de gebruiker. Het versmallen van de discussie over 'sterke wiet' tot alleen het thc-percentage is een veelgemaakte fout. In vergelijkingen tussen de wiet van nu en die van 'de vrolijke jaren zestig en zeventig' wordt bovendien miskend dat er destijds vrijwel uitsluitend hasj werd gerookt. Nog steeds geldt wat wijlen Els Borst, minister van VWS en huisarts, over thc opmerkte tijdens het Nationale Jeugddebat in 2001: 'Een hoog thc-gehalte is eigenlijk een positieve kwaliteitsnorm. Je hoeft dan minder te roken om hetzelfde resultaat te bereiken. En dat betekent dat je minder teer en nicotine binnen krijgt.'

WAT IS EEN VAPORIZER?

De Vaporizer, of in het Nederlands: de verdamper, is een apparaat om cannabis te roken zonder verbranding. De wiet of hasj wordt verhit tot maximaal 180 graden, waardoor de werkzame stoffen wel vrijkomen, maar geen teer of koolmonoxide. Veel medicinale cannabisgebruikers verkiezen een Vaporizer boven roken of eten van cannabis. Er zijn inmiddels tientallen Vaporizers op de markt, inclusief draagbare modellen.